kirjoittanut Toimisto maanantai, 15 helmikuu 2021
Kategoria: kuntokartoitus

Torju putken jäätyminen ja vesivahinko

Putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty. Putkien jäätymiselle on esitetty paljon eri teorioita, eikä yhtä ainoaa ja oikeaa vaihtoehtoa välttämättä löydy.

Putken jäätyminen ja 3 teoriaa 


Ehkä yleisimmin kuultu teoria liittyy lämpölaajenemiseen. Veden jäätyminen alkaa putken reunoilta ja etenee pikkuhiljaa sisemmälle, kunnes putki on ummessa. Kovemmalla pakkasella jää kutistuu putken sisällä ja reunoille pääsee lisää vettä, joka myös jäätyy. Säiden lauhduttua jää lämpölaajenee, jolloin putki halkeaa.

Toinen yleinen käsitys on, että putki on jo kovilla pakkasilla jäätynyt ja halkaissut putken, mutta jää pitää kuitenkin putken kasassa ja "ehjänä". Ilman lämmetessä sulava jää "rikkoo" putken ja vesivuoto alkaa.

Kolmannen vallitsevan teorian mukaan jäätymisongelmat lisääntyvät pakkasjakson kestäessä jatkuvasti pahentuen. Jäätyminen jatkuu vielä pakkasten hellitettyäkin, jolloin suurin osa jäätymisistä tapahtuu vasta ilman lauhduttua.

Teorioita löytyy varmasti useita lisää, eikä välttämättä näistä mikään ole syynä putkien jäätymiseen. Olennaista onkin kiinnittää huomiota putkien jäätymisen ehkäisemiseen. Putket tulee sijoittaa rakenteisiin oikeille paikoille, eristää huolella ja käyttää riskialttiissa paikoissa sähköllä toimivia sulanapitoratkaisuja. Erityisesti putkien rikkoutumiseen liittyvä selitys on aineen lämpölaajeneminen. Lämpötilan vaihdellessa vesiputken ja sen sisällä olevan jään tilavuus supistuu ja laajenee.

Miten putken jäätyminen voidaan estää? 

Huonosti eristetty liittymäputki jäätyy useimmiten talon sisäpuolella kylmässä tilassa. Silloin paras keino varautua ongelmiin on yksinkertaisesti huolehtia siitä, että putki pysyy lämpimänä. Sen voi tehdä joko lisäeristyksellä tai pakkasvahdilla eli pienellä lämpöpatterilla, joka lämmittää putken tilaa sen verran, että se pysyy plussan puolella.

Vesipostiventtiilin jäätyminen ja siitä johtuva vesivahinko on mukana vakuutusyhtiöiden yleisimpien korvaustapausten listalla.
Vesiposti voi jäätyä, jos venttiili sijoitetaan seinärakenteessa olevaan, esimerkiksi 50 millimetriseen eristyskerrokseen. Umpinaisesta asennuspaikasta voi aiheutua venttiilin jäätyminen, koska venttiilin lämpö johtuu kuparista seinäputkea pitkin ulkoilmaan.
Venttiili voi myös jäätyä, jos vesipostiventtiilin seinän läpivientiputki on asennettu kaltevaksi huoneeseen päin ja vesi pääsee valumaan seinän sisälle asennettuun venttiiliin. Oikeinkin asennettu vesiposti saattaa jäätyä, jos talveksi kiinni jätettyyn kasteluletkuun on jäänyt vettä.
Vesipostiventtiilin jäätyminen rikkoo venttiilin. Vesivahinko tapahtuu kun jää on sulanut, ja paineellinen vesi pääsee rikkoutuneen venttiilirakenteen kautta seinärakenteeseen.

Vakuutus korvaa putkien jäätymisestä aiheutuvina seurannaisvahinkoina vuotovahinkoja 

Hyvän rakennustavan mukaan vesipostiventtiili tulee asentaa näkyville tai rakenteen sisällä sellaiseen paikkaan, jossa se ei voi missään tilanteessa jäätyä. Rakentamismääräysten mukaan rakennukseen asennettava vesijohto ja siihen liitetyt laitteet on sijoitettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita luotettavasti ja ajoissa, ja vesijohto voidaan helposti tarkastaa ja korjata. Rakentamismääräysten ohjeiden mukaan huollettavien ja tarkastettavien laitteiden kohdalle tehdään riittävän suuri mutta kuitenkin vähintään 500 x 500 millimetrin kokoinen, selkeästi merkitty, irrotettava tai avattava luukku.

Vakuutus korvaa putkien jäätymisestä aiheutuvina seurannaisvahinkoina vuotovahinkoja, jotka tulevat yleensä esille sään lauhtuessa.
Sen sijaan se ei korvaa jäätymisestä aiheutuvia putkien tai LVI-laitteiden rikkoutumisvahinkoja tai jäätyneiden putkien sulatuskustannuksia.
Poikkeuksen tekevät tapaukset, joissa jäätyminen johtuu laitteiston äkillisestä rikkoutumisesta.


Lisää vakuutusyhtiöiden ratkaisuista... https://www.fine.fi/ratkaisutietokannat/ratkaisu/vkl-5614.html

Meitä työllistävät säännöllisesti putkivuotojen aiheuttamien vesivahinkojen kuivaus- ja korjaustyöt. Jos vahinko sattuu, meihin voi olla yhteydessä.

Samanlaiset artikkelit

Jätä kommentti